Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokat a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.
Korábbi tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata. Így például csökken a magas vérnyomás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség. A gyümölcsökben és zöldségekben számos tápanyag és növényi rostok találhatók, ezen kívül ásványi sók, folsav, melyek hozzájárulhatnak a szív-érrendszeri betegség csökkenéséhez. Azon gyümölcsöknek és zöldségeknek, melyeknek cukortartalma alacsony, kicsi az energiatartalmuk és így a teltségérzés fokozásával jelentõs mértékben csökkentik az étvágyat és az elhízás kockázatát. A népbetegségnek számító szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelõzése céljából javasolt nagy mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, teljes õrlésû gabonaféléket, hüvelyes-, csonthéjas növényeket, magvakat, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztani.
A számunkra mindennapinak és egyszerûnek tûnõ étkezés nem is oly egyszerû, hiszen nagyban meghatározhatja sorsunkat, életkilátásunkat.
Betegségeink 70% a helytelen és hiányos táplálkozásra vezethetõ vissza.
Naponta minimum 3x5 féle zöldség-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a szervezetünkben fedezni tudjuk sokoldalú a vitamin, ásványi anyag szükségleteinket.
Ugye, ez nem sok az egészségért?
ÖN naponta tudja ezt teljesíteni?
Van ideje arra, hogy foglalkozzon ezzel a "problémával"?
Megoldható a zöldség- és gyümölcsevés naponta ilyen mértékben a rohanó világunkban?
Az EYOR azért hozta létre a FLAVORIN és a VEGANOID étrend kiegészítõit, hogy segítsen ÖNNEK, a rendszertelen és hiányos táplálkozás mellett, pótolni a zöldség és gyümölcsfogyasztást, hogy egészségesebben és kiegyensúlyozottabban éljen. Az EYOR biztosítja arról, hogy a termékcsaládja összetevõi tiszta, természetes, ellenõrzött, koncentrált gyógynövény, gyümölcs- és zöldségkivonatok, melyekkel szervezetébe be tudja juttatni az optimális tápanyagot. Elõállításuk a legnagyobb gondossággal, legmodernebb kutatási és fejlesztési eljárással történik.
Az EYOR étrend-kiegészítõivel egy új lehetõséget kínál arra, hogy csökkentse a betegségek kockázatát, a betegségek megelõzését.
Miért érdemes csatlakozni az EYOR rendszeréhez?
Az EYOR fogyasztói hálózat, ahol a termékek a tagok tovább ajánlásával jutnak el a fogyasztókhoz, újabb tagokhoz.
A rendszerbe csatlakozással minden terméket 20%-kal olcsóbban vásárolhatják meg. Nincs vásárlás limit, kötelezettség a vásárlásban, akár egyetlen darab terméket is vásárolhat. Nem kötelezik hálózatépítésre, törzsvásárlói státusza örökös. Nincs megújítási díj. Amennyiben a termékek szimpatikusak, ossza meg tapasztalatait másokkal, ismerõseivel, így õk is bekapcsolódhatnak, ezáltal jövedelemét kiegészítheti, és extra pénzhez juthat! Másokon segíthet, a saját otthonból mûködtethetõ hálózat felépítésével, több emberhez juttathatja el az egészségmegõrzés legkorszerûbb termékeit.
A csatlakozás feltétele, az elsõ vásárlás a START csomag, mely 19.700 Ft, tartalama: 1 db Búzafûlé Koncentrátum + 1db Flavorin Red + prezentációs mappa, szóróanyag, mindez egy szép ízléses üzleti táskában.
Miért éri meg másokat is bevonni?
Amellett, hogy a partnerek is 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak, további kedvezmények érhetõk el. Az általunk kialakított csoportok forgalma után a cég további visszatérítést fizet, mely a marketing tervben szereplõ bónusz pontrendszeren keresztül kerül kifizetésre. Ez a hálózati jutalék.
EYOR Termék árlista
KÉP
TERMÉK-ÁRLISTA
EYOR Termék árlista! AZON ÁRAK,HA NEM LÉP BE TÖRZSVÁSÁRLÓNAK,NEM REGISZTRÁLTATJA MAGÁT!!!!
Termék száma Termék neve Pontérték Fogyasztói ár
012 Biocell 10 Búzafűlé Koncentrátum 70 11.700 Ft.
001 Flavorin Gold 52 7.990 Ft.
002 Flavorin Red 54 7.990 Ft.
003 Flavorin Rex 34 4.990 Ft.
004 Veganoid B3 27 3.990 Ft.
005 Veganoid B7 27 3.990 Ft.
006 Veganoid Karotin 27 3.990 Ft.
007 Veganoid Likopin 27 3.990 Ft.
008 Green Oil 20 2.990 Ft.
009 Inulin 21 3.550 Ft.
099 START csomag (Búzafűlé, Flavorin Red) - 19.700 Ft.
100 START Business csomag 250 58.500 Ft.
<
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2007-04-10
INULINRÓL BŐVEBBEN!!
Az INULIN egy folyékony növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz. Összetett szénhidrátvegyület, a prebiotikumok egy fajtája, ami annyit jelent, hogy növeli az élõ kultúra aktivitását és segít megelõzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztõ rendszerben. Vízben oldódó nagyméretû rost, amely a bélben sértetlen marad (sem az emberi szájban, sem az emésztõszervekben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni), így magához vonzza a hasznos baktériumokat táplálkozásra.
Az utóbbi néhány évben a „funkcionális élelmiszer” kifejezés új fogalommá vált a táplálkozástudományban.
Funkcionális élelmiszerek olyan élelmiszerek, melyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének helyváltoztatásával az ember egészségére pozitív hatással vannak, vagy bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik.
Ebbe a csoportba tartoznak:
* probiotikumok
* prebiotikumok
* szimbiotikumok
A probiotikumok élõ mikroorganizmusok, amik a táplálékkal együtt bekerülve a bélbe segítik az ott lévõ állandó flóra fenntartását. A bélflóra fontos funkciót tölt be az emésztésben, a koleszterin anyagcserében és a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Ahhoz, hogy egy mikroorganizmust probiotikumnak nevezzenek, bizonyítottan az egészségre kedvezõ hatással kell legyen. Ellenállónak kell lenniük a gyártási folyamatokkal és az emésztõnedvekkel szemben, hiszen csak az életképes mikroorganizmusok képesek a vastagbélben kifejteni jótékony hatásukat. (megtalálhatók a tejtermékekben)
A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek ellenállnak az emésztõenzimeknek, ezáltal változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bélflórában lévõ hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, és ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását a bélben. Elõsegítik egyes ásványi anyagok felszívódását. (legfõbb forrása a csicsóka és a cikóriagyökér, amelybõl az INULIN -t is nyerjük)
Szimbiotikum a pre- és probiotikumok együttesét jelenti, ahol a két elõnyös tényezõ összegzõdik, hogy egymást segítõ szinbiózisban legyenek.
Az INULIN élettani hatásai:
* természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin
* szabályozza a cukoranyagcserét
* segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
* javítja az emésztõrendszer mûködését
* szerepet játszhat a vastagbélrák megelõzésében
* elõnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
* jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén
Kiknek ajánlott az INULIN fogyasztása:
* cukorbetegeknek
* diétázóknak
* fogyókúrázóknak
* aktív sportolóknak
* magas koleszterinszint esetén
* antibiotikumos kezelések esetén
* gyomor és bélproblémák esetén
* szív- és érrendszeri betegség esetén
INULIN
A probiotikumok és prebiotikumok hatása a bélflóra kialakulásában
Forrás: Dr. Polgár Marianne
Madarász Utcai Gyermekkórház és Rendelõintézet
Gasztroenterológia
1131 Budapest, Madarász u. 22-24.
Az utóbbi években a táplálkozástudományban új fogalom, a "funkcionális élelmiszer" elnevezés került a köztudatba. Melyek a funkcionális élelmiszerek? Milyen bioaktív anyagokkal magyarázható a táplálék megváltozott funkciója? Ma már vizsgálatok sora áll rendelkezésre, amelyeknek alapján ezek a kérdések tisztázhatók.
Azokat az élelmiszereket, amelyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének megváltoztatásával az ember egészségére kedvezõ hatást gyakorolnak, funkcionális élelmiszereknek nevezik. A funkcionális élelmiszerek a probiotikus, prebiotikus és szinbiotikus élelmiszerek.
A probiotikumok élõ élelmiszer alkotórészek, amelyek hatással vannak az ember egészségére. Az élõ mikroorganizmusok leggyakrabban a Lactobacillus és Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok. Tejtermékek, húsáruk, italok, általában a fermentált élelmiszerek tartalmazzák.
A prebiotikumok olyan nem emészthetõ élelmiszer-összetevõk, amelyekre a gyomor-bélrendszer felsõ szakaszában található emésztõenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bél mikroflórájában található kedvezõ hatású mikroorganizmusok szaporodását. Az élelmiszerekben leggyakrabban elõforduló prebiotikumok az oligoszacharidok, például a fructo-oligoszacharidok, galacto-oligoszacharidok, vagy a laktulóz. Számos élelmiszerfajtában, tejtartalmú élelmiszerekben, tésztafélékben, húsárukban megtalálhatók.
A szinbiotikumok olyan alkotórészek, melyek kombinálják a probiotikumokat és a prebiotikumokat és fõként tejtermékekben találhatók 2, 3.
Az élelmiszer elõállítók arra törekszenek, hogy olyan termékeket állítsanak elõ, melyek bioaktív anyagokat, probiotikumokat, prebiotikumokat és szinbiotikumokat tartalmaznak. A funkcionális élelmiszer elnevezés csak akkor alkalmazható, ha az élelmiszerben definiált hatás klinikai vizsgálatokkal igazolható. Az élelmiszerek elõállítása mellett a legfiatalabb korosztály, a csecsemõk számára is igénnyé vált a felnõttek táplálásában hasznosnak ítélt bioaktív anyagokat, probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó csecsemõtápszerek elõállítása.
Probiotikumok
Csecsemõkorban a természetes táplálék az anyatej. Az anyatejtáplálás elõnyei eddig is ismertek voltak, azonban az utóbbi évek vizsgálatai terelték a figyelmet az anyatejtáplálásnak a bél baktérium flórájára gyakorolt hatására. Az anyatejjel táplált csecsemõkben fõként Bifidus és Lactobacillus flóra kolonizálódik, szemben a tápszerrel táplált csecsemõkkel, ahol vegyes flóra alakul ki, a pathogén baktériumok nagyobb elõfordulásával. Az anyatejtáplálás hatására kialakult Bifidobaktérium és Lactobacillus túlsúly képes a pathogén baktériumok elszaporodásának és toxin termelésének a megakadályozására, ezen kívül közvetlen kedvezõ hatást is kifejt az immunrendszerre és szerepe van az infekciózus és atópiás megbetegedések megelõzésében4.
Ezeknek a kedvezõ hatásoknak az alapján a Bifidobaktérium és a Lactobacillus probiotikumnak tekinthetõ. Csecsemõknél a bélben a tápszeres és késõbb a vegyes táplálásra történõ átállás során a bifidus flórát vegyes flóra váltja fel. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy a bifidus és lactobacillus visszatelepítésével a bélbe és kolonizálódásának elérésével számos betegségben terápiás hatás érhetõ el. Ez magyarázza, hogy életkortól függetlenül jelentõséget kapott az élõflórát tartalmazó tápszerek és élelmiszerek fogyasztása.
A probiotikumnak tekinthetõ baktériumokat és élesztõgombákat tartalmazza az 1. táblázat.
1. táblázat
Igazolt klinikai hatást kifejtõ probiotikumok
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei, rhamnosus (GG)
Lactobacillus plantarum
Bifidobacterium bifidum
Bifiodobaktérium longum
Streptococcus thermophilus
Saccharomyces boulardii
Enterococcus faecium
Milyen hatás várható a probiotikumoktól? A probiotikumok a bélmucosához tapadva az epithel sejteken lévõ receptoron kompeticióba lépnek a pathogén baktériumokkal, a mucosális immunrendszer erõsítésére képesek, fokozzák a szekretoros IgA termelést és a bélmotilitást, emellett olyan metabolitokat termelnek, melyek szekunder módon protektív nutriensek, mint az arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak.
A probiotikumok kedvezõ hatásának hasznosítását kísérelték meg különbözõ kóros állapotokban.
Hasmenésben Lactobacillus GG-t alkalmazva kedvezõ hatásról számoltak be Isolauri és mtsai6. Mások gyermekkori rotavírus enteritisben B. bifidumot és Str. termophilust alkalmaztak, amelyekkel a betegség idõtartamának rövidülését érték el7. A laktóz intolerancia tüneteinek enyhülése is elérhetõ volt robiotikum adásával. A probiotikumok további alkalmazási lehetõsége a colitis ulcerosa és Crohn betegség esetében, ahol a dysbacteriosis megszüntetésével a tünetek enyhülése várható.
Számos tanulmány foglalkozik az allergia és a probiotikumok alkalmazásával. A vizsgálatok szerint atópiás családok gyermekeiben a probiotikumok adásával szignifikánsan kevesebb volt az atópiás dermatitis, aminek magyarázata, hogy a probiotikumok hatására az allergén expozícióra Th1 sejtes immunválasz alakul ki, IL-2, IL-12 és INF-gamma citokinek túlsúlyával, elnyomva a Th2 immunválaszt és az IL-4, IL-5 citokin termelést. A TGF- is segíti a Th2 válasz kialakulását és az IgA szekréció növekedését8,9.
A probiotikumok alkalmazásánál még nyitott kérdés, hogy a szájon át bevitt élõ baktériumok hatékonyak-e? Ennek feltétele, hogy a baktériumok képesek legyenek változatlan formában eljutni a célszervbe, a vastagbélbe és ott kolonizálódni. További kérdés, hogy a megváltozott baktérium flóra a probiotikum kezelés befejezése után is tartósan megmarad-e? Kétségek merülnek fel nem csak a hatékonyság kérdésében, de az élõ baktériumok bevitelének ártalmatlanságával kapcsolatosan is olyan speciális állapotokban, mint koraszülöttség, vagy immunszupprimált állapot, ahol a baktériumok pathogénné válva szepszishez vezethetnek. Újszülött és csecsemõkorban anyatejtáplálás mellett nincs szükség probiotikum szupplementációra, a bifidus flóra fiziológiásódon elszaporodik. Az anyatejnek melyik összetevõje magyarázza ezt a bifidogén hatást?
Prebiotikumok
A legújabb ismeretek szerint az anyatejben több mint 130 laktózból származtatható oligoszacharid található szignifikáns mennyiségben. A tehéntej ezeket csak nyomokban tartalmazza. Az anyatejben található oligoszacharidák egy része prebiotikumnak tekinthetõ. A prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és ennek derivátumai. A legtöbbet tanulmányozott oligoszacharidák a fructo-oligoszacharida, a galacto-oligoszacharida és a lactulóz. A prebiotikumnak tekinthetõ oligoszacharidokat nem hidrolizálják a pancreas emésztõenzimei és a vékonybél kefeszegélyében lévõ enzimek. Az anyatejben lévõ oligoszacharidok mint oldott rost frakció a vastagbélbe eljutva a baktériumok anyagcseréje számára szubsztrátként szolgálnak.
A prebiotikumok élettani hatása egyrészt, hogy kompetició útján megakadályozzák a pathogén baktériumok megtapadását a bél epitheliumán, másrészt a pathogén baktériumokra nézve káros anyagok képzõdését segítik elõ. A prebiotikumok fokozzák a probiotikumok termelõdését és kolonizációját. Oligoszacharidok jelenlétében a béltartalom Bifidobaktérium tartalma nõ, a pathogén baktériumok száma csökken. A Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok a neonatalis immurendszerre hatva segítik az orális tolerancia kialakulásában szerepet játszó Th1 limfocitáknak az elszaporodását a Th2 limfocitákkal szemben. Az immunrendszerre gyakorolt hatáshoz a Th3 sejtek által termelt TGF- és IL-10 citokinek is hozzájárulnak. A bél kedvezõ kolonizációja fokozza a mucosális védelmében fontos szerepet játszó szekretoros IgA termelõdését is. A prebiotikumok elõsegítik a colon epithel sejtjei számára energiaforrásként szolgáló rövid szénláncú zsírsavak termelõdését, és ezzel a bél immunológiai éréséhez hozzájárulnak.
Az anyatejben lévõ oligoszacharidok cukor komponensei hasonlóak a légutak, a bél, a húgyutak nyálkahártyáján található szénhidrát tartalmú glycoprotein, glycolipid receptorokhoz. Mivel egyes pathogén baktériumok ezekhez a receptorokhoz a cukor komponens révén kötõdnek, az oligoszacharidok megkötik ezeket a kórokozókat még mielõtt a nyálkahártyához kapcsolódnának. Az anyatej oligoszacharida tartalma magyarázhatja más tényezõk szerepe mellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemõk között kevesebb az infekciózus betegség10.
A várható kedvezõ hatások miatt az utóbbi években nagy jelentõséget kapott a prebiotikum koncepció, melynek alapja, hogy az anyatejjel, illetve a tápszerrel vagy táplálékkal elfogyasztott prebiotikumok (oligoszacharidok) képesek a bélben természetes módon jelenlevõ Bifidobaktériumok és Lactobacillusok elszaporodását és kolonizációját elõsegíteni. Ezek alapján feltételezhetõ, hogy az anyatejben lévõ oligoszacharidák fontos szerepet töltenek be a szoptatott csecsemõk esetében az infekciózus és atópiás betegségek megelõzésében11. Feltételezhetõ, hogy ha a tápszereket prebiotikummal dúsítják, az anyatejhez hasonló kedvezõ hatás érhetõ el.
A prebiotikus hatású oligoszacharidok természetes módon a hagymában, fokhagymában, articsókában, cikóriában, babban, borsóban találhatók meg. Ezekbõl a természetes anyagokból ipari úton tisztított formában elõállíthatók a prebiotikumok. A prebiotikumok felsorolását tartalmazza a 2. táblázat.
2. táblázat
A prebiotikumok kémiai összetétele és jellemzõi
pf: a polimerizáció foka; hány darab szénhidrát alkotja a láncot
A prebiotikumok élettani hatásai csak az utóbbi években váltak ismertté, így kevés ezzel kapcsolatos klinikai tanulmány áll rendelkezésre. Állatkísérletes vizsgálatok adatai szerint hasmenés esetében probiotikumot (Bifidobaktériumot) és prebiotikumot (galacto-oligoszacharid) együttesen adva sikeresen lehetett leküzdeni antibiotikum rezisztens fertõzéseket. A prebiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan kedvezõ hatásról számoltak be utazók hasmenése esetében. Kettõs-vak placebo kontrollált vizsgálat történt olyan utazók között, akik nem megfelelõ higiéniás viszonyok közé, fejlõdõ országba utaztak. Az ilyen országokba utazók között beavatkozás nélkül általában 30%-50%-ában alakul ki hasmenés. A prebiotikumot kapók között csak 11%-ban, a placebot szedõ kontroll csoportban 20%-ban alakult ki hasmenés. A prebiotikumot szedõ utazóknak kevesebb volt a hasi panasza és a közérzetük is jobb volt.
A prebiotikumoknak a zsíranyagcserére gyakorolt hatására vonatkozó kontrollált vizsgálatok szerint, a prebiotikumok hatékonyak a cardiovasculáris betegségek prevenciójában. A prebiotikum szedése csökkentette (szupplementáció alatti idõszakban) a VLDL koleszterin és a triglicerid szintet.
A tumorok kialakulásának megelõzésében a táplálkozástudomány már korábban jelentõséget tulajdonított a rostokban dús táplálkozásnak. Állatkísérletek alátámasztották ezt a feltételezést, amikor Bifidusbaktérium és fructo-oligoszacharida adásával patkányban megakadályozható volt az emlõ- és májtumor kialakulása.
A prebiotikumoknak kedvezõ hatást tulajdonítanak az oszteoporózis megelõzésében, mivel az oligoszacharidák fokozzák a kalcium biohasznosulását és a bélbõl történõ abszorpcióját. Hasonló hatás tételezhetõ fel vas, magnézium és cink esetében is. A hatás magyarázata, hogy az oligoszacharidok megkötik az ionokat és azokat a colonba juttatják. A colonban bekövetkezik a prebiotikum fermentációja, amelynek során rövid láncú zsírsavak szaporodnak fel, amelyek fokozzák az intestinális transzportot. A colonban a fermentáció pH csökkenést eredményez, ami fokozza az ionizált kalcium és magnézium mennyiségét. A prebiotikumok a colonba jutva ozmotikus hatásuknál fogva vizet szívnak vissza a béllumenbe, a nagyobb mennyiségû folyadékban több ion oldódik és szívódik vissza. Az obstipáció elleni hatás is ezzel magyarázható. Kettõs vak placebo kontrolált vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy napi 10 gr oligoszacharidot kapó posztmenopauzában lévõ nõkben szignifikánsan fokozódott a szérum magnézium koncentrációja.
Az allergiás megbetegedések száma világszerte növekszik, ezért egyre inkább az érdeklõdés középpontjába kerül az allergia pathomechanizmusának pontosabb megismerése, az allergia kezelési lehetõségeinek a bõvítése és az allergia megelõzésére irányuló új eljárások keresése.
Az allergiás megbetegedések kutatása során "higiéniás elmélet" néven vált ismertté Björkstén elmélete, mely szerint az újszülöttkori bélflóra összetétele és az immunrendszerben az általa kiváltott priming döntõen befolyásolja a késõbbi atópiás megbetegedések kialakulását. A vizsgálatok szerint azokban a csecsemõkben, akiknek a bélflórájában túlnyomóan Staphylococcus aureus vagy Clostridium difficile volt, szignifikánsan gyakrabban alakultak ki atópiás betegségek, mint azokban a gyermekekben, akiknek a korai bakteriális kolonizációja fõként Bifidobaktérium és Bacteroides volt.
A prospektív vizsgálatban az újszülöttkortól (5-6 életnaptól) székletmintát vizsgáltak, amit 1, 3, 6, 12 hónapos korban megismételtek és a gyermekeknél ellenõrizték az allergiás tünetek kialakulását. Azoknál a gyermekeknél, akiknél allergiás tünet alakult ki, már az elsõ hónapban különbözött a bélflóra bakteriális összetétele azokétól, akik a késõbbiekben nem lettek allergiásak. Az allergiás gyermekekben a Bifidobaktérium mennyisége az elsõ életévben a baktériumok 42%-át tette ki a nem allergiás csoporttal szemben, akiknél a Bifidobaktérium aránya az összes baktériumhoz viszonyítva magasabb, 69% volt. A Clostridium baktérium szám 3 hónapos korban, a Staphylococcus aureus száma 6 hónapos korban volt magasabb azok között a csecsemõk között, akik késõbb allergiásak lettek. Björkstén megállapítása szerint már az elsõ allergiás tünetek megjelenése elõtt különbözik az intestinális mikroflóra a késõbbiekben allergiás és egészséges gyermekek esetében. Az intestinális mikroflóra befolyásolja az allergia kialakulását13.
Amióta ismertté vált az anyatejben lévõ oligoszacharidáknak a prebiotikus szerepe az újszülöttkori és a fiatal csecsemõkori bélflóra kialakulásában, erõfeszítések történtek, hogy a nem anyatejes gyermekek táplálása során is az anyatejes csecsemõkéhez hasonló összetételû bélflóra legyen kialakítható. Az oligoszacharidákkal végzett klinikai vizsgálatok a csecsemõtáplálásban újdonságot jelentek. Az oligoszacharidákkal dúsított tápszerek megjelentek a hazai piacon, ezért fontosnak gondoljuk az ezzel kapcsolatos két publikált vizsgálat eredményét ismertetni.
A NUMICO kutató központja két oligoszacharidával, a fructo-oligoszacharidával és a galacto-oligoszacharidával egészítette ki a koraszülött tápszerét és az anyatej-helyettesítõ tápszerét az anyatejhez hasonló arányban és mennyiségben feltételezve, hogy ha a tápszereket prebiotikummal dúsítják, ezek szelektív módon a bélrendszer Bifidobaktérium és Lactobacillus szintjének növekedését eredményezik, amivel az anyatejhez hasonló kedvezõ hatás érhetõ el.
Moro és munkatársai az anyatej oligoszacharida összetételének megfelelõ arányban alacsony molekulatömegû galacto-oligoszacharidokból és nagy molekulatömegû fructo-oligoszacharidokból álló keveréket állítottak elõ, 90% galacto-oligoszacharida és 10% fructo-oligoszacharida arányban. 90 érett újszülött gyermeket vontak be a vizsgálatba. A táplálás minden esetben anyatejtáplálással kezdõdött. Anyatej hiányában három táplálási csoportot különítettek el. Az egyik anyatej helyettesítõ tápszerbe 0,4 g/dl koncentrációban, a második csoport számára elkészített tápszerbe 0,8 g/dl koncentrációban tettek a galacto- és fructooligoszacharida keverékbõl, a kontrollcsoport tápszerében maltodextrin szolgált placeboként. A vizsgálat elsõ napján és a 28. napon mérték a bélben lévõ baktériumok fajtáit, illetve a kolonia képzõ egységek számát és a széklet pH értékét.
Regisztrálták az esetleg kialakuló mellékhatásokat. Az elsõ vizsgálati napon nem különbözött a Bifidobaktériumok száma a három csoportban. A 28 napos táplálási periódus végén a Bifidobaktériumok száma szignifikánsan emelkedett az oligoszacharida keverékkel dúsított tápszert fogyasztó két csoportban a kontrollcsoporthoz képest. A hatás dózisfüggõnek bizonyult, a 0,8 g/dl-rel kiegészített tápszeres csoportban magasabb volt a Bifidobaktérium szám, azonban ez a különbség nem volt szignifikáns. A széklet pH-ja a szupplementált csoportban alacsonyabb volt. Mellékhatást (sírás, regurgitáció, hányás) nem észleltek. Következtetésük, hogy az érett újszülöttek táplálására alkalmazott tápszerek galacto- és fructooligoszacharida kiegészítése stimuláló hatású a bélben található Bifidobaktériumok és Lactobacillusok növekedésére. A tápszer kiegészítése 0,8 g/dl prebiotikummal lágyabb, az anyatejeshez hasonló székletet eredményezett14.
Boehm és munkatársai koraszülött gyermekcsoporton vizsgálták az anyatejhez hasonló összetételû prebiotikum hatását. A standard koraszülött tápszerhez 90% galacto-oligoszacharidát és 10% fructo-oligoszacharidát tettek 1g/dl koncentrációban. 15 koraszülött gyermek a keverékkel dúsított tápszert, a kontrollcsoport (n=12) maltodextrinnel dúsított tápszert kapott. A 28 napos táplálási periódus 1., 7., 14., és 28. napján vizsgálták a széklet baktériumflóráját, a széklet jellemzõit és a lehetséges mellékhatásokat. Az oligoszacharida keverékkel dúsított tápszert fogyasztó koraszülött csecsemõk székletében a Bifidobaktériumok száma szignifikánsan magasabb volt, mint a kontrollcsoportban. A székletek száma is gyakoribb volt, míg a dúsítást nem tartalmazó tápszert fogyasztó csecsemõk székletszáma csökkent. Mellékhatást a táplálási periódusban nem észleltek. A vizsgálók következtetése, hogy az 1g/dl koncentrációban oligoszacharida keverékkel dúsított koraszülött tápszer fokozza a bélben a Bifidobaktériumok növekedését és a táplálás biztonságát. A vizsgált gyermekek bélflórája kedvezõen alakult, székletük puhábbá vált, gázképzõdés nem volt, ami elsõsorban az obstipáló csecsemõk panaszait szüntette meg.
Összefoglalás
A szerzõ meghatározza a funkcionális élelmiszer fogalmát. Definiálja a probiotikumot, prebiotikumot, szinbiotikumot, és ismerteti az ezekhez kapcsolódó élettani hatásokat. Ismerteti a probiotikumként elfogadott Bifidobaktériumok és Lactobacillusok túlsúlyának a jelentõségét a bélflórában, ennek hatását egészséges és kóros állapotokban csecsemõkben és felnõttekben. Bemutatja a prebiotikumként meghatározható oligoszacharidák szerkezetét, funkcióját, és a betegségek megelõzésében betöltött szerepét. Külön foglalkozik az anyatejben lévõ prebiotikumoknak a galacto-oligoszacharidáknak és ructooligoszacharidáknak az egészségre gyakorolt hatásával, és az új prebiotikumot tartalmazó koraszülött és csecsemõtápszerrel végzett klinikai vizsgálatokkal.
Elfelejtettem a jelszót
Kérjük, add meg a felhasználói neved (azonosítódat), majd nyomd meg az OK gombot! Ezután a rendszer egy e-mailt küld az e-mail címedre, melyet megadtál, benne a jelszóval.
RENDELÉS!0630/5857518
E-mail:gyongyisos.gmail.com
BÚZAFŰ
TERMÉKEINK
>
Inulin A vastagbélben a hasznos bélbaktériumok táplálékául szolgál és elõsegíti szaporodásukat. Megelõzi a káros bélbaktériumok elszaporodását. Regenerálja bélflórát, mely a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok ill. nyomelemek megfelelõ felszívódásának és hasznosulásának az egyik elõfeltétele.
Az inulin élettani hatásai:
* természetes cukorpótló,
* nem növeli a vércukor szintet és lebontásához nem szükséges inzulin,
* szabályozza a cukor anyagcserét,
* segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását,
* javítja az emésztõrendszer mûködését,
* elõnyösen befolyásolja a bél PH-értékét.
Ajánlott fogyasztása:
* diétázóknak,
* antibiotikumos kezelés alatt állóknak,
* gyomor- és bélproblémákban szenvedõknek.
D-vitamin
Emeli a csontépítõ sejtek, az oszteoblasztok számát és aktivitását, a folyamatban részt vevõ fehérjék képzõdését, így fokozza a csont alapállományának kiépülését.
Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében, a csontképzõdés folyamatában a csontritkulás és a törések kezelésénél. Szükséges az megfelelõ kalcium anyagcseréhez, egészséges izom- és idegrendszeri mûködéshez. Szabályozza a hámsejtek érését.
***************
GREEN OIL Masszázskrém olivával és ginkgo kivonattal
Növényi olaj tartalmának köszönhetően segíti a masszírozandó testrészek (láb, törzs, kéz) bőrfelületének regenerálódását, rendszeres használata ápolttá, puhává teszi a bőrt. A termékben levő ginkgo kivonat fokozhatja a kötőszövetek sejtállományának optimális működését és antioxidáns védelmét, míg az oliva nyugtató és bőrvédő hatású.
Az EYOR FLAVORIN termékcsalád
Az alapanyagául szolgáló gyümölcsök élettanilag fontos flavonoidokat tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal hozzájárulhatnak a szervezetben lejátszódó káros oxidatív folyamatok gátlásához.
FLAVORIN GOLD Gyümölcs-gél - 240 g
Bioflavonoid tartalmú étrend-kiegészítõ készítmény.
OÉTI n. sz: 1603 / 2006
KÉSZÍTMÉNY ADAGOLÁSA: napi 7,5 mg (1 mérõkanál) étkezés elõtt
FLAVORIN GOLD ÉS RED ÖSSZETEVÕK
Az EYOR VEGANOID termékcsalád
Alapanyagául szolgáló zöldségek élettanilag fontos antioxidáns hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
VEGANOID B3 étrend-kiegészítõ kapszula (60db)
B3 vitamin, nélkülözhetetlen a sejtlégzésben résztvevõ enzimek mûködéséhez, a zsír és szénhidrát anyagcsere folyamataiban. Emellett értágító és vérkeringés serkentõ, valamint mérsékli az izületi gyulladást. A zeller, a spárga és a káposzta helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát.
Összetevõk: szárított spárga-, zeller-, káposzta õrlemény, B3, kalcium, A, B, C vitaminok, foszfor, vas, nátrium, magnézium, kálium.
VEGANOID B7 étrend-kiegészítõ kapszula (60db)
A B7 vitamin fontos a fehérje, szénhidrát, koleszterin anyagcsere és a vércukor szint szabályozásában.
VEGANOID KAROTIN étrend-kiegészítõ kapszula (60db)
A Béta-karotin csökkenti a szív-és érrendszeri zavarok elõfordulási arányát, valamint növelheti a fehérvérsejtek számát és aktivitását a vérben, így fokozhatja szervezetünk ellenálló képességét.
Összetevõk: szárított sárgarépa-, cukkíni-, padlizsán õrlemény és béta-karotin, A, B1, B2, B3, C-vitaminok, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, szelén.
VEGANOID LIKOPIN étrend-kiegészítõ kapszula (60db)
Alapanyagául szolgáló zöldségekben található bioflavonoidok és a likopin egyes káros oxidatív folyamatok kialakulásának megelõzésében kiemelkedõen fontos szerepet játszanak. A likopin fontos a bõrünk antioxidáns védelmében és öregedésének lassításában.
Összetevõk: szárított paradicsom-, paprika-, cékla õrlemény és likopin, A, B1, B2, C, E, P-vitaminok, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, jód, réz, mangán.
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ÖRÖM
"Az étel a te orvosságod, és az orvosságod legyen ételed." - Hippokrates
"Az egészséges táplálkozás öröm, de nemcsak a táplálkozás, hanem az egészség is az, rajtunk múlik, meddig van birtokunkban ez a hatalmas kincs" - Dr. Rodler Imre
Az egészség megõrzésének egyik pillére a kiegyensúlyozott táplálkozás. Sajnos manapság, ebben a "rohanó világban" inkább a kiegyensúlyozatlan, a nem átgondolt táplálkozás a jellemzõ, amelynek hosszú távon súlyos következményei lehetnek a szervezetünkre nézve...
"...a nem megfelelõ táplálkozás és életmód jelentõs mértékben hozzájárul a lakosság
kedvezõtlen egészségi állapotához és a következményes nagy arányú halálozáshoz..."
Az egészséges táplálkozást, ha képpel akarnánk ábrázolni, egy házzal hasonlítanánk össze, melynek az alapját a gabonafélék képezik, a gyümölcsök, zöldségfélék pedig a ház falait, a fehérjék a háztetõt.
Tehát, a gyümölcsök, fõzelék- és zöldségféléknek hatalmas szerepe van az egészséges táplálkozásban.
Ezek sok vitamint (pl.B1-, B2-, B6-, C-, K- vitamint ) folsavat, karotinoidokat tartalmaznak, valamint ásványi anyagot, nyomelemet.
Ha a napi táplálékunk elegendõ friss zöldségfélét és gyümölcsöt tartalmaz, energikusabbak és vidámabbak, de fõleg egészségesebbek lehetünk.
Egyre nyilvánvalóbbá válik a pozitív egészségre gyakorolt hatása a zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsoknak, és más fitoanyagoknak. Az antioxidánsok magas szintje, mint karotének, tocopherol és az ascorbinsav elsõként felelõsek a fent említett egészségügyi problémák jelentõs csökkenéséért.
40 dkg naponta - fogyasszon több életmentõ zöldséget, gyümölcsöt!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelten hangsúlyozza a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságát.
A WHO ajánlása szerint az egészség megtartásához javasolt napi zöldség -gyümölcsfogyasztás minimálisan 400 gramm. A jelenlegi adatok alapján az egy fõre jutó átlagos napi fogyasztás a minimális elõírást sem éri el.
Az alacsony gyümölcs és zöldség fogyasztás világszerte a halálozás 10 fõ oka között van.
Az emésztõszervi daganatok 19%-a, a koszorúér-betegség 31%-a és az agyérgörcs 11%-a az alacsony zöldség és gyümölcs bevitel miatt következik be.
Legalább napi 40 dkg zöldség és gyümölcs igazoltan véd a szívbetegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás ellen.
A zöldségek és a gyümölcsök kedvezõ hatásával összefüggésbe hozható összetevõk
a vitaminok és az élelmi rostanyagok mellett még számos, az emberi szervezet számára hasznos anyag. Flavonoidok, fitoszterinek, ásványi anyagok. Éppen a másodlagos növényi anyagok, mint például a védõ anyagok és színanyagok képviselnek különleges értékeket. Ezek a természetes növényi védõ anyagok képesek arra, hogy az emberi szervezetet számos betegséggel szemben ellenállóvá tegyék.
VITAMINOK-ÁSVÁNYI ANYAGOK-NYOMELEMEK!
A vitaminok
Olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk mûködéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megõrzéséhez. Önmagukban nem jelentenek energiaforrást a szervezetünk számára, de sok fontos biokémiai folyamatban vesznek részt.
A-vitamin (Retinol)
A szem vitaminjának is nevezik, elengedhetetlen a normális látáshoz, mivel a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója. Hiányában a szem nem tud alkalmazkodni a sötétséghez, ezt nevezik szürkületi vakságnak. Elengedhetetlen továbbá a hámszövet épségének megõrzéséhez, a csont- és fogfejlõdéshez. Segít a nyálkahártyák védelmében, ezáltal növeli a légúti fertõzésekkel szembeni ellenálló képességet.
Nagyon fontos antioxidáns, az emberi szervezet béta-karotinból tudja elõállítani. A pajzsmirigy túlmûködés természetes gyógyszere. Kismamáknak javasolt, mivel fokozza a tejelválasztást. A B komplexekkel, az E-vitaminnal, a kalciummal, a foszforral és cinkkel együtt hat a legjobban. A cink azért szükséges, hogy az A-vitamin a máj raktáraiból kiszabaduljon.
E-vitamin (Tokoferol)
Legfontosabb élettani szerepe az agresszív szabadgyökök megkötése a szervezetben, tehát - a vitaminok között a legerõsebb - antioxidáns hatással rendelkezik. Különbözõ kutatások kimutatták, hogy kedvezõ hatást gyakorol az immunrendszerre, továbbá fontos szerepet játszik a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében, kezelésében, és az agyvérzés utáni lábadozásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. A prosztatarák ellenszere. Egyértelmûen pozitív befolyással van az idegrendszerre, ezen belül az agy emlékezõ teljesítményére is. Meggátolja vagy lassítja az érelmeszesedés kialakulását. Nélkülözhetetlen eleme a sejtlégzésnek, fontos szerepe van a fehérje anyagcserében. Védi és erõsíti a sejthártyákat. Gátolja a véralvadást, a vérrögképzõdést. Szünteti az övsömör fájdalmát.
Enyhíti a lábikra és láb-izomgörcsöket. Rendezi az menstruációs zavarokat és elõnyös meddõség esetén. A klimax tünetei csökkenthetõk vagy megszüntethetõk E-vitaminnal. Leghatásosabban a C-vitaminnal együtt alkalmazva fejti ki hatását. A természetes E-vitamin kétszer olyan hatékony, mint a szintetikus változat, mert könnyebben felszívódik az emberi szervezetben.
D-vitamin (Kalciferol)
Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében. Elengedhetetlenül fontos a csontképzõdés folyamatához, a csontok egészséges fejlõdéséhez, a csontanyagcseréhez, a csontritkulás megelõzéséhez. Szükséges az egészséges izom- és idegrendszeri mûködéshez is. Szabályozza a hámsejtek érését. Napfény hatására szervezetünk is képes elõállítani.
K-vitamin (Fillokinon)
Két fajtáját különböztetjük meg, a K-1 vitamint a zöld növények, a K-2-t pedig a baktériumok állítják elõ. Nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, ezért K-vitamin nélkül el is lehetne vérezni. Segít megakadályozni a belsõ vérzéseket, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
Fontos szerepe van a csontok egészségének megõrzésében és a csontritkulás megelõzésében.
B1-vitamin (Tiamin)
Fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energia ellátásában. Szükséges a szellemi teljesítményhez, az izmok, a vesék és a szív jó mûködéséhez. Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. Székrekedés ellen hatásos, enyhe vízhajtó, segít az övsömör kezelésében, enyhíti a fogmûtétek utáni fájdalmakat.
Fáradság, fáradékonyság, álmatlanság, fejfájás, heves szívdobogás, ingerlékenység, emlékezetgyengülés, depresszió jellemzi hiányát.
Aki naponta fogyaszt alkoholt, az B1-vitamin hiányban szenved, mert az alkohol kivonja a szervezetbõl.
B2-vitamin (Riboflavin)
Fontos szerepet játszik számos enzim mûködésének biztosításában, a sejtek energiatermelésében, bizonyos hormonok szervezeten belüli elõállításában. Nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez, a teljes anyagcseréhez, a zsírsavak lebontásához és a méregtelenítéshez. Jó hatással van a növekedésre és szaporodásra, egészségesebb lesz tõle a haj, a bõr és a köröm. Immunerõsítõ hatása van, késlelteti a szürke hályog kialakulását, hatásos a bõrsérülések gyógyulásánál, csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát, hevességét, a stressz, a szorongás tüneteit. Gyógyítja a pállott szájat, nyelvet, ajkat. Több B2 vitamin szükséges fogamzásgátló tabletta szedése esetén.
B3-vitamin (Nikotinamid)
Immunerõsítõ és rákmegelõzõ hatása van. Bõrszépítõ és agymûködést javító vitamin. Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevõ enzimek mûködéséhez. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, fenntartja a bõr, az idegrendszer és az emésztõrendszer helyes mûködését. Értágító, vérkeringés serkentõ, mérsékli az ízületi gyulladást, a depressziót és a koleszterinszintet.
Megakadályozza a migrénes fejfájást, segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és a rossz szájszagot. Jó hatással van a hasmenésre és a gyomor-hurutra. Gyógyítja a fényérzékenység okozta bõrgyulladást. A B3 vitamin hatására gyógyítható a skizofréni, a hallucinációk, depresszió, emlékezetgyengülés, érzelmi labilitás, neurózis. Hiánya negatív személyiségvonásokat idéz elõ. Szépíti a bõrt, és elõsegíti a megfelelõ kalória felhasználást.
B5-vitamin (Pantoténsav)
Központi szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír-, és fehérje-anyagcserében. Több enzimreakció fontos eleme. Jelentõs a szerepe az idegek közti kommunikációban, valamint egyes stressz hormonok termelésének szabályozásában. Elõsegíti a hámrétegek felépítését, befolyásolja a hajnövekedést, létfontosságú a mellékvesék normális mûködéséhez.
Alkalmazzák hajápoló termékekben, mivel védi a ajat a különféle károsodásoktól.
B6-vitamin (Piridoxin)
A nõk vitaminja. Elengedhetetlenül fontos a fehérjék átalakulásának folyamata során. A legújabb tudományos kutatások alapján valószínûsíthetõ, hogy alapvetõ szerepe van a csontok szerves részét alkotó egyik legfontosabb anyag, a kollagén képzésében. Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer mûködéséhez, a bõr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez, a vörösvértestek és az ellenanyagok képzéséhez.
Segít megakadályozni az ideg- és bõrbetegségek kialakulását, csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, természetes vízhajtó. Csecsemõhányás ellen szükséges. Fontos a terhességi hányás és a menstruáció elõtti feszültség és tünet együttes enyhítésében.
B12-vitamin (Kobalamin)
A vörösvérsejtek felépítéséhez, a sejtosztódáshoz és a fehérjék hasznosításához nélkülözhetetlen, kizárólag állati eredetû élelmiszerekben található meg. Javítja az étvágyat, elõsegíti a testsúlygyarapodást. Egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet, javítja a keringést, az emlékezõképességet és az egyensúlyt.
Hasznos lehet a növekedésben elmaradott gyermekeknél. Tökéletes felszívódásához kalcium szükséges.
H-vitamin (B7-vitamin, Biotin)
A szervezet épségét biztosító vitamin. Kulcsszerepet játszik a fehérje, szénhidrát, koleszterin és aminosav anyagcserében. Stabilizálja a vércukorszintet, mert elõsegíti a cukor keményítõvé alakulását. Segíti a zsírok elégetését.
Belülrõl erõsíti és szépíti a hajat és a körmöket, enyhíti a bõrkiütést és az izomfájdalmat.
Folsav (B9-vitamin)
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzõdéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerinciét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav a B12 vitaminnal szorosan együttmûködve fejtik ki hatását, mivel biológiailag aktív formájukat az egymáshoz közvetlenül kapcsolódó kémiai reakciójuk során nyerik el. Szerepet játszik a megfelelõ növekedésben, felelõs a szép, egészséges bõrért.
A meleg és a fény hamar elbontja, ezért a nyers növényi ételek mellõzése esetén, szinte kizárólag fõtt étellel táplálkozóknak könnyen folsav hiánya lehet. Fõzéskor, fõként túlfõzéskor a táplálék folsav tartalma 80 %-ban elpusztul.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
A Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez fûzõdik a felfedezése. A legismertebb és a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Elsõsorban immunerõsítõ, mivel antioxidáns hatása által fokozza a szervezet ellenállóképességét a fertõzõ és a meghûléses betegségekkel szemben. Gyógyítja a fertõzött, vérzõ ínygyulladást és a foggyökér csonthártya betegséget. Védelmet biztosít a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek ellen. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögképzõdést. Fontos szerepe van a sejtlégzésben, fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötõszövet újraépülését. Elõsegíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12 vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését.
Védelmet biztosít a szürkehályog ellen. Természetes hashajtó. Segít a nátha megelõzésében és kezelésében. A fogamzásgátló tabletta fogyasztása, a stressz és a cigaretta növeli a kiürülését. Véd a környezetünkben lévõ káros kémiai anyagok mérgezõ hatása ellen. A nyomelemek többsége sem képes betölteni feladatát, ha nincs jelen elegendõ mennyiségû C-vitamin. A C-vitamin felszívódásában segítenek a bioflavonoidok, így mindenképp szükséges természetes alapú készítmények használata. Legfõbb C-vitamin források a citrusfélék, a csipkebogyó, paprika, homoktövis.
Béta-karotin
A múlt század közepe óta használják színezékként. Az A-vitamin provitaminja (elõvitaminja), ez azt jelenti, hogy belõle képzõdik az A-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, hiszen felesleg esetén elraktározódik.
Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdõ-, bõr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnak együtt fogyasztott nagyobb mennyiségû béta-karotin a szürke hályog megelõzésében játszik szerepet.
Antioxidáns aktivitásával véd a szabadgyökök károsító hatása ellen. Támogatja az immunrendszer mûködését, segít megõrizni szemünk egészségét.
Hozzájárul a köröm, a haj és a bõr egészségéhez. Elengedhetetlenül fontos az egészséges növekedés szempontjából, segíti a hámszövet, a csontok és a fogak normális fejlõdését. Terhesség és szoptatás idején az A-vitamin szükséglet jelentõsen megnövekszik, mely béta-karotinfogyasztással pótolható.
Fõbb forrása a sárgarépa.
Likopin
A karotinoidok családjába tartozó festékanyag. Betegségmegelõzõ szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják. Jelentõs antioxidáns hatással bír. Több krónikus megbetegedés megelõzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az idõskori vakság megelõzésében. Csökkenti a szervezet szemmel látható idõ elõtti öregedését. Védelmet nyújthat a gyomor és az emésztõrendszer rákos megbetegedései ellen is. Elõsegíti a sejtek közötti kommunikációt, részt vesz a koleszterin anyagcsere és a sejtek szaporodásának és szabályozásában.
A likopin akadályozza az LDL koleszterin oxidációját, ami érelmeszesedést, ezáltal szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Gátolja a hályogos megbetegedések és a sárgafolt-elfajulás kialakulásának kockázatát. Védi a bõrt a káros UV sugárzással szemben. Legfõbb forrása a paradicsom, amely feldolgozott formában sokkal hatásosabb, mint a friss. A hõkezelés során ötször annyi likopin szabadul fel, mint amennyit a nyers gyümölcs tartalmaz.
Rutin (P-vitamin)
A bioflavonoidok közé tartozó anyag. Antioxidáns hatású, csökkenti a hajszálerek törékenységét. A C-vitamin kísérõje, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elõ. Segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól. Megtalálható az almában, a citrusfélékben és számos más gyümölcsben.
Lutein
A karotinoidok nevû vegyületcsoportba tartozik. Látásunk élességéért a retina sárgafolt (más néven makula) nevû része felel, melyet ezért az éleslátás helyének is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végsõ soron vaksághoz vezet.
A lutein a makula fontos alkotórésze, mely kiszûri az ember számára káros kék fényt és féken tartja a sárgafolt degenerációjának folyamatát, így óvja látásunkat. Fõbb lutein források: káposztafélék és más sötétzöld leveles zöldség.
Az ásványi anyagok (makroelemek) az emberi szervezetben viszonylag nagy mennyiségben jelen vannak. A szervezet mûködéséhez nélkülözhetetlenek, de nem szolgálnak energiaforrásként.
Fluor
Foszfor
Kalcium
Kálium
Magnézium
Nátrium
Fluor
Fontos szerepet játszik a fogak és a csontok állományának kialakításában. Adagolásával megelõzhetõ a fogszuvasodás. Megtalálható az ivóvízben, burgonyában és a flour tartalmú fogkrémekben.
Foszfor
A kalciummal együtt a csontok és fogak fontos építõeleme. A csontok, kötõszövetek védelmét szolgálja. Nagy jelentõsége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában. Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, szükséges a B1, B6 vitamin képzõdéséhez és a B3 vitamin hatásosságához. Szinte minden élelmiszerben megtalálható.
Kalcium
A csont és a fogak építõanyaga, elõsegíti a vas felszívódását és a véralvadást. Részt vesz az ideg- és az izommûködésben. A csontritkulás egyik ellenszereként tartják számon. Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek mûködésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában.
Kálium
A sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékbõl és zsírokból való energia felszabadításában. Sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Segít az allergia kezelésében, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elõsegíti a az agy oxigén ellátását, így a tiszta gondolkodást. Szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, de leginkább a növényi eredetûekben
Magnézium
Elõsegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Szükséges az izmok mûködéséhez beleértve a szívizmot is.
Nátrium
A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentõs szerepet játszik az izmok ingerelhetõségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában. Szükséges a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez, izommûködéshez. A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható.
Az emberi szervezetben a nyomelemeket csak nyomokban lehet kimutatni, mivel igen kevés van belõlük testünkben. Nagyon fontos szerepet játszanak a szervezet vitamin- és hormonháztartás-egyensúlyának normális megtartásában.
Bór
Cink
Jód
Króm
Mangán
Molibdén
Réz
Szelén
Vanádium
Vas
Bór
Kulcsszerepet játszik a szervezet ásvány-háztartásában. A bór döntõen hozzájárul a csontszövet szilárdságához.
Fokozza a csontsûrûséget, mérsékli a kalciumvesztést. Csökkenti az izületi fájdalmakat és gyulladásokat, javítja az izületek állapotát. Szükséges a kalcium- és magnéziumhasznosításhoz, sejtosztódáshoz és egyes hormonális szabályozásokhoz.
Cink
Nélkülözhetetlen az immunmûködéshez, a hormonmûködéshez, a fehérjeszintézishez, a DNS elõállításához. Az inzulin alkotórészeként részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Lényeges szerepet játiszik az anyagcsere egyensúlyában. Szabályozza az izmok összehúzó képességét, meggyorsítja a sebek gyógyulását.
A növekedés, nemi fejlõdés és a szaporodás folyamatában is fontos szerepe van.
Kitûnõ a skizofrénia gyógyításában. Májvédõ funkciója is van.
Jód
Nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok elõállításához. Részt vesz az anyagcsere szabályozásában, az idegrendszer mûködésében, a vérkeringés szabályozásában. Jelenléte meghatározó a magzat méhen belüli fejlõdéséhez.
Króm
A króm a cukoranyagcsere szabályozója. Nélkülözhetetlen a szénhidrát anyagcsere folyamatában. Fontos szerepet játszik a zsírégetésben is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, így segít a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében.
Mangán
Az anyagcsere alapfolyamataiban vesz részt. Szerepe van a táplálékból történõ energia felszabadításban, a szabad gyökök elleni védekezésben, a véralvadás és a csontképzés folyamatában. Nélkülözhetetlen a B1 és az E vitamin anyagcseréjéhez. Javítja az emlékezõtehetséget. Részt vesz a véralvadásban.
Molibdén
A molibdén a szénhidrát- és a zsíranyagcserét segíti elõ, továbbá a vas hasznosításáért felelõs enzim fontos része. A sejtek mérgeinek, salakanyagainak eltávolításához járul hozzá. Védi a szervezetet a rézmérgezés és a fogszuvasodás ellen. Elõsegíti a réz és a vas felszívódását, beépülését és anyagcseréjüket, így a vérszegénység ellen is hatásos.
Réz
Elõsegíti a vörösvérsejtek termelõdését, részt vesz számos enzimtermelõ folyamatban. Fontos szerepe van a csontok, a bõr és a kötõszövetek fehérjéinek képzõdésében. Alacsonyan tartja a koleszterinszintet és megakadályozza a csontritkulást. Segíthet a testnek a raktározott vas felhasználásában, valamint az immunitás és a nemzõképesség fenntartásában, a bõr és a haj pigmentációjában. Antioxidáns hatású ásványi anyag. Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
Szelén
Erõs antioxidáns. Lassítja a szövetek öregedését, közömbösíti néhány rákkeltõ anyag hatását. Fontos a hasnyálmirigy mûködéséhez és a testszövetek rugalmasságához. A szelén és az E-vitamin egymás hatását erõsítve segítik az egészséges szívmûködést és az ellenanyagképzést. Enyhíti a menopauza tüneteit. A fejbõr korpásodása ellen kiváló. Semlegesít bizonyos mérgezõ anyagokat.
Vanádium
Inzulinutánzó vagy inzulin-hatás fokozó tulajdonságának köszönhetõen vércukorszint csökkentõ hatása van. A csontok és a fogak megfelelõ fejlõdéséhez is fontos. Koleszterincsökkentõ hatása miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében is fontos szerepe van.
Vas
Megelõzi és gyógyítja a vashiányos vérszegénységet, ellenálló képességet alakít ki a stresszel és betegségekkel szemben. Segít a növekedésben és az egészséges bõrtónus kialakulásában, megakadályozza a kimerültséget. Fõ feladata az oxigén-, a szén-dioxid és az elektronszállítás.
TUDOMÁNYOSAN
Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokat a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.
Korábbi tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata. Így például csökken a magas vérnyomás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség. A gyümölcsökben és zöldségekben számos tápanyag és növényi rostok találhatók, ezen kívül ásványi sók, folsav, melyek hozzájárulhatnak a szív-érrendszeri betegség csökkenéséhez. Azon gyümölcsöknek és zöldségeknek, melyeknek cukortartalma alacsony, kicsi az energiatartalmuk és így a teltségérzés fokozásával jelentõs mértékben csökkentik az étvágyat és az elhízás kockázatát. A népbetegségnek számító szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelõzése céljából javasolt nagy mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, teljes õrlésû gabonaféléket, hüvelyes-, csonthéjas növényeket, magvakat, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztani.
A számunkra mindennapinak és egyszerûnek tûnõ étkezés nem is oly egyszerû, hiszen nagyban meghatározhatja sorsunkat, életkilátásunkat.
Betegségeink 70% a helytelen és hiányos táplálkozásra vezethetõ vissza.
Naponta minimum 3x5 féle zöldség-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a szervezetünkben fedezni tudjuk sokoldalú a vitamin, ásványi anyag szükségleteinket.
Ugye, ez nem sok az egészségért?
ÖN naponta tudja ezt teljesíteni?
Van ideje arra, hogy foglalkozzon ezzel a "problémával"?
Megoldható a zöldség- és gyümölcsevés naponta ilyen mértékben a rohanó világunkban?
Az EYOR azért hozta létre a FLAVORIN és a VEGANOID étrend kiegészítõit, hogy segítsen ÖNNEK, a rendszertelen és hiányos táplálkozás mellett, pótolni a zöldség és gyümölcsfogyasztást, hogy egészségesebben és kiegyensúlyozottabban éljen. Az EYOR biztosítja arról, hogy a termékcsaládja összetevõi tiszta, természetes, ellenõrzött, koncentrált gyógynövény, gyümölcs- és zöldségkivonatok, melyekkel szervezetébe be tudja juttatni az optimális tápanyagot. Elõállításuk a legnagyobb gondossággal, legmodernebb kutatási és fejlesztési eljárással történik.
Az EYOR étrend-kiegészítõivel egy új lehetõséget kínál arra, hogy csökkentse a betegségek kockázatát, a betegségek megelõzését.